× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

,,Aj pivo by som si dal,” hovorí po derby dvojgólový Sýkora


03.03.2021

Vysoký počet presných zásahov v malom stredoslovenskom derby dostalo do mierneho úzadia správanie funkcionárov Banskej Bystrice. Stret Dominika Jendroľa s Alexom Tamášim arbitri vylúčením neocenili, čo rozohnilo Kovalovcov. Pokriky voči rozhodcom si vyžiadali dvadsaťminútový odklad začiatku druhého dejstva.

 

Že nás vo Zvolene čaká atraktívny zápas, potvrdili už jeho úvodné minúty. Hosťujúci Detvania sa dostali do skorého vedenia po štyridsiatich ôsmich sekundách, zásluhou Viliama Čacha, ktorý po prihrávke Gachulinca spoza bránky zaskočil mladého Belányiho. Nasledoval úsmevný moment, kedy puk magicky zmizol a nájsť ho trvalo hráčom približne desať sekúnd. 

 

O necelé štyri minúty neskôr sa sám na bránku rútil Ján Sýkora. Bol faulovaný a rozhodcovia nariadili trestné strieľanie. Špecialista na túto činnosť a technické parádičky sa na nájazd sám nanominoval a s pokojom Angličana ho premenil. „Pre nás to bol dobrý zápas, keďže sme získali tri body, ktoré sme potrebovali. O prvých šesť miest bude do konca základnej časti poriadny boj, preto sme dnes išli za víťazstvom, ktoré sme dosiahli. Neviem koľko trval zápas, no poriadne som vyhladol. Aj pivo by som si dal,“ hovorí po trojhodinovom stretnutí úspešný strelec Ján Sýkora

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

Po krátkej pasáži, kedy sa hra prelievala z jednej strany na druhú, prišiel moment, o ktorom sa bude diskutovať ešte dlhú dobu. Na stredovom kruhu narástol unikajúcemu Tamášimu do cesty strom v podobe Dominika Jendroľa. „Ostával som vzadu a ,Mlynky´ mi prihral. Ja som videl len hráča vpravo, čiže som sa chcel presadiť cez stred klziska. Zrazu sa tam ocitol ,Jeľo´ a napálil to do mňa,“ opisuje moment Alex Tamáši.  Útočník „baranov“ sa ocitol na ľadovej ploche, avšak zákrok z pohľadu rozhodcov nebol posúdený ako previnenie sa proti pravidlám. „Môj zákrok nebol spúšťačom emócii. Šlo o čistý obranný zákrok, kedy ma Tamáši nevidel, pretože mal hlavu dolu a sústredil sa na puk,“ hovorí Jendroľ. Zákrok značne rozvášnil na tribúne sediacich funkcionárov Banskej Bystrice, ktorí od tohto momentu zbystrili pozornosť na mužov v pásikavom. Nervozita sa stupňovala i priamo na ľadovej ploche, kde sa do malej pästnej výmeny dostala dvojica Ďatelinka – King. 

 

Devätnásť sekúnd pred prvým odchodom do šatní poslal hostí do trojgólového vedenia opäť Ján Sýkora. Nevraživosť funkcionárov „baranov“ gradovala i vďaka nepriaznivému skóre zápasu. Na margo rozhodcov Juraj Koval hlasno adresoval pri odchode do šatní viacero štipľavých poznámok. Keďže počas prestávky nevychladol a jeho rozvášnenie trvalo, rozhodcovia sa rozhodli zamieriť späť do kabín a počkať, kým rozladení funkcionári opustia zimný štadión. „Po tretine som si dovolil zakričať – páni Kalina a Novák, pískajte hrubé fauly a chráňte zdravie hráčov. Tí mi cez prestávku nechali odkaz, že by sme spoločne so synom mali zmeniť správanie. Hlavný usporiadateľ sedel celý čas za nami a vravel mi, že sme žiadne vulgarizmy nepoužili,“ priznáva majiteľ HC´05 Juraj Koval. „Keď premietali na kocke ten zákerný faul, prišiel na ľadovú plochu pán Kalina, ktorému som povedal, že to výborne rozhodli a sú teraz v televízii. Ten nám nechal odkaz, že ak neodídeme, tak ukončí zápas.“ „Na konci druhej tretiny som sa vrátil a kričal som, aby vedel, že sme tam, tak isto aj v treťom dejstve. Hovoril som, že chcem len aby rozhodcovia poriadne pískali,“ dodáva. Rozhorčenie z verdiktu mužov v pruhovanom neskrýval ani kapitán „baranov“ Ivan Ďatelinka. „Položil som mu otázku, či by nechal vypratať celý štadión, ak by sa hralo pred divákmi a tí by naňho kričali,“ hovorí skúsený obranca. Prestávka medzi prvým a druhým dejstvom sa teda predĺžila o dvadsať minút. „Jediné čo mi prekážalo, bolo, že sme museli čakať na začiatok druhej tretiny až štyridsať minút. Čo hráča vyvedie z tempa. Inak mi je to jedno, pretože hokej je o emóciách, ktoré tam dnes isto boli na oboch stranách,“ priznal dvojgólový Ján Sýkora.

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

Netrvalo dlho a skóre na ukazovateli sa menilo opäť. Puk si vymenila obranná dvojička Gachulinec – Rymsha a druhý menovaný presne pálil – 4:0. Aby neostali Podpoľanci svojej povesti z prvej tretiny nič dlžný, svoj druhý gól v zápase a zároveň ďalší „do šatne“ pridal Čacho. 

 

Záverečné dejstvo započalo prekvapivo aj s rozhnevanými navrátilcami na tribúne. Pokrikovania pokračovali, rozhodcovia ich ignorovali a dianie na ľade sa postupne menilo na podujatie bojových športov. Rozdaných bolo počas šesťdesiatich minút celkovo stopäťdesiatšesť trestných minút. Mimo toho padli ďalšie tri góly. Duo dvojgólových strelcov Detvy doplnil Rymsha a za domácich sa presadil Vašaš s Lamperom. V úplnom závere zaujala pästná výmena Baču s Cardwellom. Zhodené rukavice mal aj Crevier-Morin, ktorý vyzval Dominika Jendroľa. Ten však stručne opísal, prečo sme bitku nakoniec nevideli. „Tam bol zo striedačky hodený biely uterák do ringu,“ smeje sa obranca Detvy. „Mrzí ma záver, kde som chcel aby sme to v pokoji a sústredili sa na ďalšieho súpera. Neuznávam bitky, na druhej strane to patrí k hokeju. Mne osobne sa to však nepáči,“ povedal kormidelník Detvy Ernest Bokroš. 

 

Vyjadrenia od rozhodcov ku vzniknutej situácii sa prítomní novinári nedočkali. Po vyše hodinovom čakaní odmietli spomínané udalosti komentovať. 

 

autor: Patrik Ľupták | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY